Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad – instituție activă în Spațiul european al educației – Școala gazdă pentru mobilitatea de grup a partenerilor de la Institut Montsacopa, Olot, Spania 29.03.2025-05.04.202

Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu”, instituție acreditată în programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027, a dovedit din nou implicare activă în rețeaua școlilor europene nu numai prin atragere de fonduri și utilizare a acestora în realizare de mobilități de învățare pentru cadre didactice și elevi, ci și în calitate de școală gazdă în perioada 29 martie-05 aprilie 2025, pentru partenerii de la instituția școlară Institut Montsacopa, Olot, Spania. Acesta este al patrulea an în care școala a avut musafiri în cadrul mobilităților reciproce de învățare pentru grupuri de elevi, grupul fiind format din două cadre didactice Júlia Cebrià Costa și Raquel Pujadas de Palol și 12 elevi. Aceștia au fost găzduiți în familii gazdă cărora le mulțumim și pe această cale pentru tot sprijinul oferit.
În această perioadă grupul catalan a fost însoțit în vizite culturale, fiind preluat de la aeroportul din București și condus la Brașov și Castelul Bran de către doamnele profesoare Ferlovici Gabriela, Paiu Cătălina, Gheciu Andreea, participante la mobilitățile din acest an școlar. Copiii au fost preluați duminică seara de familiile gazdă.
Luni, 31 martie, grupul de la Institut Montsacopa, Olot, Cataluna, Spania, a fost primit oficial în instituția noastră, cu tradiționala pâine și sare, de către domnii directori prof. Corbeanu Gabriela și prof. Bolum Marian, coordonator prof. Paula Toporaș, împreună cu ceilalți profesori. Activitățile au început cu prezentarea școlii, a proiectelor derulate, vizita claselor și prezentarea partenerilor, schimbul de materiale pe tema proiectului comun From dictatorship to democracy-the path to the european values (Drumul de la dictatură la democrație-drumul spre valorile europene). Elevii s-au cunoscut prin jocuri de conversație și activități de spargere a gheții. După masa de prânz unde au fost însoțiți de coordonator, grupurile mixte au plecat să exploreze orașul în activitatea de tip vânătoare de comori cu diverse sarcini în locurile importante pe care trebuiau să le găsească.
Marți grupul de elevi catalani și români au avut activități de învățare în spații diferite reprezentative pentru istoria și cultura și civilizația română: Mausoleul de la Mărășești și Mânăstirea Buciumeni. Ei au fost însoțiți de director prof. Bolum Marian și domnii profesori Cărăbăț Niculina și Matu Adrian, și au avut ocazia de observa viața de la mânăstire, obiceiul de aține post, au gusta preparate gătite pentru ei cu această ocazie. La Mausoleu au învățat despre evenimentele care au marcat poporul nostru, războaiele mondiale, iar aplicațiile moderne și interactive ale muzeului precum hologramele-martori, au emoționat.
Miercuri elevii au participat la ateliere de lucru în echipe mixte pentru a realiza fresce ale regimurilor dictatoriale din Spania/ România, si ale democrației, după ce au prezentat diferențele și asemănările dintre cele două tipuri de dictaturi de dreapta și de stânga. Activitatea a fost desfășurată și pregătită de domnul director prof. Bolum Marian. Apoi copiii spanioli au asistat și au participat la o lecție despre fabulă pregătită de doamna prof. Cărăbăț Niculina, unde au analizat un text și au extras învățămintele morale, colaborând cu colegii de la clasa a VI-a C intensiv engleză. După-amiaza toți elevii participanți au învățat dansuri tradiționale, sârbe, brașoveanca, hore, sub ghidarea doamnelor director Corbeanu Gabriela, PIP Filip Irina, PIP Matei Janina.
Joi activitățile au început la Muzeul Vasile Pârvan, secția Casa Sturdza, unde elevii ghidați de personalul muzeului și însoțiți de coordonator, director Corbeanu Gabriela și PIP Pascu Geanina au realizat vase de lut pe care le-au inscripționat cu numele lor și pe care urmează să le decoreze elevii noștri, întrucât procesul de uscare este mai lung. Tot acolo au putut admira expoziția de arte plastice. După prânz elevii au avut două ateliere la școală, unul de matematică și informatică organizat de doamnele prof. Nuș Gălățanu și Simona Negru unde s-a remarcat prin implicare și elevul Dragoș Răianu ajutat de elevii clasei a VII-a C. Copiii au folosit laboratorul de informatică unde au creat circuite electrice sub forma steagului românesc, au rezolvat probleme de matematică și au lucrat și online pe website-ul creat de elevul nostru agent al schimbării, fost elev participant la Erasmus în anul 2023. Această activitate a fost urmată de un atelier de creație, elevii au realizat un panou al prieteniei Erasmus+ cu inimioare realizate din amprente imprimate pe pânză, activitate organizată de doamna Gălățanu Nuș împreună cu doamna prof. Stoian Mihaela. Elevii din Spania au primit apoi coșulețe cu dulciuri românești.
Vineri a fost ziua concluziilor, elevii ghidați de doamnele prof. Paiu Cătălina și Ferlovici Gabriela au realizat fresca valorilor europene, au ascultat melodiile interpretate de corul școlii condus de doamna prof. Arteni Niculina, s-au oferit certificatele de participare de către coordonator și director prof. Bolum Marian și a fost plantat un copac amintire și simbol al prieteniei în curtea școlii. Seara, copii din Spania au ținut un discurs de mulțumire pentru primirea călduroasă în țara noastră, apoi elevii au exersat împreună dansurile tradiționale învățate, la petrecerea de rămas-bun organizată cu ajutorul părinților elevilor selectați în programul Erasmus, cărora le mulțumim din nou cu această ocazie pentru toată implicarea.
Sâmbătă, elevii catalani au fost conduși de către coordonator și prof. selectați pentru mobilitatea în Spania, familii și elevi, la microbuzul cu care au plecat spre aeroport.
Suntem mândri să participăm activ și să fim parte a Spațiului european al învățării, arătând că suntem capabili de auto-depășire, rezolvare de probleme, creare de conținut, inovație și colaborare. Implicarea în proiectele europene Erasmus+ și eTwinning sunt o oportunitate de ieșire din zona de confort și de descoperire a posibilităților. Rezultatele elevilor noștri la diverse competiții, Acreditarea școlii în programul Erasmus, certificatul de Școala eTwinning pe care l-am primit de curând, dar mai ales remarcarea elevilor-agenți ai schimbării, sunt dovezi clare ale faptului că munca noastră dă roade. Conexiunile europene au adus schimbare în mentalitate și evoluție în școala noastră, unde terenul a fost fertil și unde s-a dorit interacțiune și creștere, deși încă mai avem multe de învățat. Cu atât mai mult este nevoie de contexte autentice în care să exersăm valorile europene precum incluziunea, exersarea democrației, acceptarea diversității, toleranța, solidaritatea, dezvoltarea durabilă și protejarea mediului. Mulțumim tuturor participanților, elevi, cadre didactice, părinți, comunitate locală și mai ales programului Erasmus+ pentru sprijinul în organizare și oportunitățile de învățare oferite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut