În perioada 13 mai 2024 – 17 mai 2024 a avut loc prima mobilitate de învățare pentru grup de elevi în cadrul proiectului Erasmus+ “Digital Powers for Nature – Connecting Schools”, Anul de acreditare 3, nr. 2023-RO01 KA121-SCH-000118772, coordonator Paula Toporaș. La această mobilitate au participat 4 elevi de clasa a VIII-a: Tacu Jennifer, Popoiu Rareș, Jerdieanu Sasa, Coșeru Ștefania însoțiți de 2 cadre didactice: PIP Ferlovici Gabriela, PIP Paiu Catalina.
Mobilitatea s-a desfășurat în Austria, sub forma unei reuniuni de echipe din mai multe țări, în cadrul proiectului Erasmus+ al școlii austriece, “Art Olympics”, 2023-AT01-KA121-SCH000121113. Școala “AKADEMISCHES GYMNASIUM”, Salzburg a fost școala gazda pentru grupurile de elevi din România și din alte 5 țări partenere: Franța, Spania, Portugalia, Grecia, Italia.
A fost o experiență de învățare într-un context nou atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Activitățile de învățare au fost intense și bine organizate dând posibilitatea elevilor de a lucra individual și în echipă pe domenii ce îi defineau și care le dădea o stare de bine.
Astfel, în prima zi de activitate a avut loc întâlnirea tuturor partenerilor de proiect. În prima parte a zilei , reprezentantul școlii din Austria, domnul Paul Stadler , ne-a oferit informații despre sistemul de învățământ din Austria, ne -a prezentat școala și programul de desfășurare a activităților. În a doua parte a zilei fiecare țară și-a prezentat materialele de introducere prin intermediul cărora am făcut cunoștință unii cu ceilalți.
În cea de – a doua zi, elevii au avut un program de activitate solicitant, antrenant, prin care și-au dezvoltat diverse competențe. Aceștia au lucrat în șase grupe mixte, pe domenii diferite: ceramică, fotografie, film, teatru, creația literară și dans. Fiecare grupă a avut de pregătit un proiect, având ca punct de plecare o temă comună, și anume Traveling.
În a treia zi, într-un cadru de poveste, fiecare grupă și- a prezentat proiectul la care a muncit ore bune. Din această provocare, elevii au învățat să se cunoască pe ei înșiși, și-au descoperit punctele forte, și-au reglat emoțiile, au învățat să facă față pierderilor, schimbărilor și adversităților, să rezolve probleme în mod eficient, dar și să ia decizii cu responsabilitate. În ziua de joi, fiecare țară participantă a prezentat câte un moment reprezentativ din diferite arii curriculare, creându-se o atmosferă plină de veselie.
Activitatea de învățare a fost perfect îmbinată cu vizita culturală în orașul Salzburg, unul dintre cele mai vechi și importante orașe din Austria, renumit în întreaga lume prin arhitectura sa barocă, fiind înscris pe lista UNESCO. Este un oraș construit pe muzică și istorie, de la locul nașterii lui Mozart, denumit și Roma Nordului. În cea de -a cincea zi de activitate s-a realizat un Digipad.app cu cele mai frumoase și importante momente din cadrul proiectului.
Întreaga activitate a contribuit la dezvoltarea personală și socială, la dezvoltarea de competențe (competențe, abilități și atitudini) într-un context internațional; a contribuit la aprofundarea cunoașterii și exersării unor limbi străine; elevii au conștientizat importanța și înțelegerea unei culturi din țări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenență la valorile europene; au înțeles legătura puternică între educația formală și nonformală.