O nouă experiență Erasmus+

În perioada 17-21 februarie 2025, 3 cadre didactice prof. Gheciu Andreea, PIP Paiu Cătălina și prof. Bolum Marian de la Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu”, Bârlad au participat la cursul de formare „INCLUSIVE AND DIVERSITY IN THE CLASSROOM„, din Malaga, Spania, curs finanțat prin proiectul 2024-RO01-KA121-SCH-000220854, Erasmus+ 2021-2027.
Prima zi a fost plină de activități captivante, cu multe exerciții și aplicații ce contribuie la formarea profesională a cadrului didactic în context european. Profesorul modern se adaptează tuturor provocărilor actuale din sistemul de învățământ aplicând gândirea creativă.
S-a făcut o scurtă introducere a cursului pe care urma să îl urmăm si exercitii pentru a ne cunoaste . Formatoarea noastra, Leonor Garcia Zato ne-a ajutat sa intelegem ce inseamna de fapt ”Creative thinking” si cum sa aplicam diverse metode si jocuri la clasa.
A doua zi la cursul de formare a fost pusă sub semnul organizării sistemului educațional la nivel internațional, în contextul european al formării educabililor – gândirea creativă. Un mediu de susținere și stimulare poate stimula creativitatea, în timp ce un mediu restrictiv sau plictisitor o poate înfrâna.
Tema zilei ”We all think and create different” , unde am discutat despre tipurile de inteligenta , apoi am lucrat diferite tipuri de exercitii precum : exercitii de atentie , exercitii de ritm unde trebuia sa imbinam atentia cu miscarile corpului , exercitii despre emotii, exercitii de incredere etc.
Howard Gardner a pus sub semnul întrebării felul în care este organizat sistemul educațional la nivel global. Teoria Inteligențelor Multiple, care a evoluat într-o știință de sine stătătoare îmbrățișată de profesori și educatori din lumea întreagă dovedește că elevii sunt mai implicați în procesul de învățare și apreciați la adevărata lor valoare!
În cea de-a treia zi de formare la cursul „INCLUSIVE AND DIVERSITY IN THE CLASSROOM” s-a pus accent pe școala incluzivă ce reprezintă o metodă de adaptare prin care o şcoală ce se axează pe includerea acelor copii sau chiar grupuri ce au fost anterior marginalizate şi care implică în procesul de învăţare şi de luare a deciziilor părinţii, îngrijitorii şi consilierii specializaţi.
Am discutat termenul ”Multiculturalism”, am invatat cum sa intelegem diferentele culturale si sa le identificam, cum sa apreciem toate aceste diversitati dar mai ales cum sa raspundem si sa acceptam multitudinea de bagaje culturale cu care elevii vin in scoli.
Ziua 4 – ”The wheel of emotions” , nu doar elevii sunt un pachet de emotii si noi profesorii venim la ore incarcati de emotii fie ele negative sau pozitive si am invatat cum sa gestionam diferitele situatii care pot aparea pe fundalul acestor sentimente.

La final de curs, concluzii:
O echipă minunată cu ajutorul căreia am ajuns la un „numitor comun” – „INCLUZIUNE ȘI DIVERSITATE”, un limbaj comun pentru toți participanții la cursul Erasmus+.
Am conștientizat anumite noțiuni pe care poate le ştiam, dar nu le puneam neapărat în practica de zi cu zi. Am acumulat cunoştinţe şi abilităţi noi, pe care le vom folosi în activitatea didactică, dar și în relațiile cu ceilalți.Am dobândit și dezvoltat aptitudini și competențe care au antrenat și stimulat spiritul de competitivitate,spiritul de lucru în echipă, totodată facilitând crearea de relații inter și intrapersonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut