TINEREȚE PERPETUĂ
MOTTO: „O școală în care dascălul nu învață e o absurditate. Cred că am găsit un motto pentru Școala mea. E vorba aceasta extraordinară a lui Leon Blay: „Nu se știe cine dă și cine primește.„”
Ce nu știu pedagogii și știe bunul simț românesc? Iată: „Nu da povață celui care nu ți-o cere, căci nu te ascultă!”. Însetează-l întâi. Pune-l în situația de a ți-o cere și pe urmă spune-i, dacă ai de spus ceva. Școala. Școala asta. Nu știu dacă am s-o fac vreodată. Mi-ar place ca la sfârșitul vieții să pot spune: nici nu am făcut altceva.” (Constantin Noica)
În fiecare an trebuie să mulțumesc tuturor truditorilor de carte și modelatorilor de suflete care mi-au fost: înv. Obreja Mihai, prof. Vesel Constanța, prof. Tămășanu Constantin, prof. Budașu Elena, prof: Vasile Tamasanu, Tutianu Aurel, Fortu Anisoara, Popa Dumitru, Rotaru Ecaterina, Golembiovschi Gabriela, Deliu Aurica și lista continuă cu mulți astfel de dascăli destoinici din această școală. Adevărații dascăli rememorează ceea ce au dat din ființa lor, din inima lor pentru a hrăni sufletele copiilor. Astăzi, 14 octombrie 2020, de Ziua școlii, elevii clasei I B au desfășurat activitatea educativă “LA MULTI ANI, ȘCOALA MEA DRAGĂ!”. În cinstea scolii, elevii au recitat versuri despre locul unde-și formează și desăvârșesc educația, fiind, de asemenea, invitați să-și spună opinia despre tot ceea ce trăiesc aici. Au audiat, au cântat despre scoală și au realizat desene pe această temă. Dascălul este dator să pună temelie unui nou viitor, să deschidă mintea copiilor către o lume sau către ei înșiși. Poate, numai dascălii adevărați, cu mintea deschisă către dăruire, cunosc cel mai bine și mai profund comoara de sensibilitate și tandrețe, de bunătate și de iubire aflată în sufletul copilului încă de la primul zâmbet. Poate că numai aceștia au parte de privirea limpede, încărcată cu tot universul de întrebări, de nedumeriri, de mirări, dar și de o nesfârșită încredere.
Întotdeauna am admirat candoarea copiilor. Chipurile lor sincere mi-au dat întotdeauna putere de a merge mai departe atunci când credeam că unele probleme nu au soluții. În lumea copiilor am știut să mă copilăresc atunci când a fost nevoie pentru a pătrunde adânc în sufletele lor, pentru a le înțelege mai bine mesajele, jocul, bucuriile și chiar micile necazuri. Întotdeauna să vă doriți mai mult! Nu aș vrea să fiu mulțumită numai cu mine însămi. De ce? Pentru că Viața e o șansă! Apăr-o!
Profesor învățământul primar,
CIOLAN EUGENIA